Den Bosch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rosmalen - Krekels, vallende sterren en genietmomentjes

Den Bosch,
Nederland


Van de week maakte ik in onze tuin bovenstaande foto van deze rozen waarin zich twee krekels verstopt hadden. In mijn beleving was het nog licht genoeg, maar de camera dacht er anders over... Zodoende moest ik de flitser gebruiken (waar ik eigenlijk niet zo'n fan van ben), wat me deze bijzondere foto opleverde ;)
Dat de beestjes op de foto een paar dagen later voor een wel erg speciale nacht zouden bezorgen, wist ik toen nog niet...
Afgelopen nacht gingen Peter en ik namelijk op zoek naar vallende sterren, want ik had ergens gelezen dat er ongeveer 20 per uur te zien zouden zijn. We lopen richting het kanaal, door het Kanaalpark, waarbij ik overvallen werd door het geluid van misschien wel vijftig krekels in het gras en de struiken langs het pad. Ik stop, doe mijn ogen dicht, voel de wind en sluit me af voor overige omgevingsgeluiden. Genietmomentje één, dankzij de krekels.
Terwijl we verder lopen en geregeld het hoofd in de nek leggen om een glimp op te vangen van stukjes ruimtesteen die de confrontatie met onze dampkring aangaan, die ze vervolgens tot stoppen dwingt en verbrand, hetgeen wij waarnemen als een wegschietend lichtpuntje, bedenk ik me dat we dit zo niet lang vol zullen houden. Een houten robuuste bank zonder leuningen biedt uitkomst, ik check 'm even en ga er dan op liggen. Peter volgt mijn voorbeeld, en daar liggen we dan, hoofden bij elkaar, wachtend op wat ruimtespektakel. Aanvankelijk is het nog wat bewolkt, maar beetje bij beetje trekken de wolken weg en zien we steeds meer sterren tevoorschijn komen. Dat proces op zich in combinatie met de krekels op de achtergrond, levert genietmomentje twee op.
En dan... spotten we de eerste vallende ster, gelijktijdig wijzend en fluisterend roepend 'Jaaa, daar'. Als kinderen zo blij, met nog steeds de krekels als achtergrondkoor is genietmomentje drie een feit. Na een tijdje lopen we verder op zoek naar een nog beter plekje, die vinden we niet en zodoende keren we uiteindelijk weer terug bij de bank. We spotten uiteindelijk drie vallende sterren, zien diverse vliegtuigen, helikopters en waarschijnlijk een paar satellieten voorbij komen. Daarnaast meen ik nog wat minder duidelijke vallende sterren gezien te hebben en plukjes van de meteorenzwermen, maar het kan ook zijn dat mijn verbeelding een loopje met mij nam of het feit dat het inmiddels wel bedtijd geworden was ;)
Mocht je ook vallende sterren willen spotten, als het vannacht helder is, heb je een kans op 21 stukjes ruimtesteen per uur. Maar 12 augustus biedt de meteorenregen van de Perseïden met 72 stuks per uur je de beste kansen op een ruimtelichtshow!
Veel plezier en een fijn weekend voor nu ;)