Montenegro

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

De Boka Kotorska baai...

Montenegro


Als je laat zakken vanuit Kroatie zuidelijk naar Montenegro, dan kom je als eerst binnen bij een zeer grote baai: De Boka Kotorska baai...

Schilders, dichters, wetenschappers, toeristen alle beleven de Boka Kotorska op hun eigen wijze. Iedereen heeft er zijn eigen interpretatie van, maar alle beleven het toch wel als iets speciaals, ongewoons en indrukwekkend. En al dat is de Boka Kotorska zeer zeker. Dat werd dan ook nog eens bevestigt toen de Boka Kotorska werd op genomen op de lijst voor s' werelds mooiste baaien.
De baai is op natuurlijke wijze verdeelt in 4 delen ; de Herceg Novi baai, Risan baai, Tivat baai en de Kotor baai. Het kotor gedeelte met Kotor is het culturele centrum van de baai. Voor de eeuwenlang dat het onder Venitiaans gezag viel, was het een belangrijk handelscentrum voor het middellands zeegebied en belangrijk voor de aan en afvoer van goederen. En niet verwonderlijk door zijn economische belangrijkheid is Kotor dan ook beschermd met omringende stadsmuren en andere vestigingswerken waaraan de byzantijnen toen hun nog aan de macht waren mee begonnen aan te werken. Er ligt bij ieder bocht in de Baai wel een verrassing, leuk dorpjes, vergezichten en natuurlijk de beide eilandjes, met kerk, in het midden van de baai. In de buurt van Perast, het Gospa od Skrpjela en het St George. Beiden zijn unieke toeristische atracties.
Dan is er Risan, bekend om zijn overblijfselen van historische culturen. Risan gezamelijk met Budva zijn de oudste steden van de Montegrijnse kust. Beiden zijn gesticht door de Grieken. Men kan er nog echte Romeinse Villa's met gehele mosaice vloeren vinden.