Chisinau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Efficiënt openbaar vervoer in Chisinau

Chisinau,
Moldavië


In Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, kun je gebruik maken van verschillende vormen van openbaar vervoer. Er zijn trolleybussen en gewone stadsbussen. Van de laatste rijden er (oude) bussen, ondermeer in de kleuren van een bekende Nederlandse busmaatschappij, soms nog met de Nederlandse naamsaanduiding (Almere). Deze bussen zijn over het algemeen erg vol en oud. Een betere manier van vervoer is de Maxi Taxi. Dit is een mini-busje dat een vaste route door de stad aflegt. De busjes rijden frequent. Eén keer telde ik zelfs drie busjes met dezelfde bestemming (aangegeven met een cijfer) in vijf minuten. Deze Maxi Taxi’s zijn iets duurder dan de gewone bussen. Ze kosten 3 Moldavische lei ( ± € 0,18) per rit, ongeacht de afstand. Een trolleybus kost 2 lei (ongeveer € 0,12).
Hoe werkt het systeem? Je gaat langs de weg staan; het handigst is bijvoorbeeld in de buurt van een verkeerslicht. Als je het busje met de juiste nummeraanduiding (op de voorruit aangegeven) ziet steek je je hand op. Nadat het busje is gestopt, stap je direct in. Als je al 3 lei klaar hebt betaal je de chauffeur gelijk bij binnenkomst en loop je door naar een zitplaats als die beschikbaar is. Moet er gewisseld worden dan geef je – nadat je je plaats hebt ingenomen - het bedrag door naar voren en zeg daarbij dat het gaat om één of twee personen (una of doi). Als een aaneengeregen ketting wordt het geld door de passagiers vóór je doorgegeven om uiteindelijk bij de chauffeur terecht te komen; tijdens het rijden en stoppen door wisselt de chauffeur het bedrag en komt het wisselgeld heel snel via de omgekeerde weg terug bij jou, en het terug te geven bedrag klopt als een “bus”. In eerste instantie keken we vreemd op van dit systeem, maar het is overal ingeburgerd en nergens hebben we ook maar enige vorm van misbruik geconstateerd. Eerlijkheid ten top! Ik vraag me overigens wel af hoe lang dit nog op deze manier kan. Op verzoek stopt de chauffeur waar je eruit wilt.
Een overzicht van de verschillende bestemmingen, gerelateerd aan de nummers van de Maxi Taxi’s vind je op deze [url="http://www.moldova.org/page/-221-rom.html" target="_blank"]site[/url]. Wijzelf maakten frequent gebruik van nummer 110 om van de wijk Riscani (waar ons appartement was) naar het centrum van de stad te komen en vice versa. Zie ook mijn foto [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/moldavie/chisinau/reisreporter/fotos/283960.html" target="_blank"]“Maxi Taxi”.[/url]