Valetta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zo blauw!

Valetta,
Malta


De stad Valetta is gebouwd in de 16e eeuw. De stad werd vernoemd naar Grootmeester Jean de la Vallette († 1568), die in 1565 het eiland met succes tegen een Turkse belegering verdedigde. De stad heeft een uniek laat-middeleeuws centrum met volledig intacte ommuring. Het is de zetel van de Maltese regering en het parlement. Valletta is een belangrijk verkeersknooppunt en heeft een mooie haven.
Valletta is een vooraf 'geplande' stad, wat terug te vinden is in het schaakbordpatroon (gridpatroon) volgens welke de straten zijn aangelegd. De stad (in het Maltees aangeduid als 'Il-Belt', De Stad) werd gebouwd door de regerende Orde van Malta. De leden van deze ridderorde kwamen uit verschillende landen en regio's in Europa, 'langues' genoemd. Elk van deze 'langues' had zijn eigen hoofdkwartier in de stad, 'auberges' genaamd. Diverse van deze auberges zijn in volle glorie bewaard gebleven, zoals de 'Auberge de Castille', nu zetel van de premier van Malta.
Valletta is tevens bekend door het Verdrag van Valletta, ook wel Verdrag van Malta genoemd, waarin de omgang met archeologisch erfgoed door de Europese Unie is geregeld. (met dank aan Wikipedia)
Foto: uitzicht op de haven.