Malta

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

De stilte van Mdina

Malta


De oude hoofdstad Mdina is na de oorlog met de Ottomanen (The Great Siege) in de 16e eeuw niet geheel in vergetelheid geraakt. Het werd gespaard tijdens die oorlog omdat de Turken het stadje niet aan durfden te vallen, overtuigd als ze waren van een (niet aanwezige) overmacht aan manschappen binnen de oude muren. Het wordt ook wel “de stille stad” genoemd.

Het mini-stadje ligt strategisch en na The Great Siege werd er nog veel in gebouwd. De hoofdtoegang naar Mdina is over een stenen brug via de Main Gate waarachter meteen links de Torre dello Standardo staat. Deze toren was vroeger van wezenlijk belang bij de verdediging van het eiland. Bovenin werd een groot waarschuwingsvuur aangestoken wanneer vijanden Malta naderden. Daar pal tegenover staat het eind 17e eeuwse Palazzo Vilhena, een paleis dat voor de grootmeester werd gebouwd. Vandaag is het Museum of Natural History gehuisvest in het pand.

Nauwe straatjes zoals op de foto voeren je door Mdina en eindigen bij de stadsmuren van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het eiland. De Saint Peter and Paul’s kathedraal werd aan het eind van de 17e eeuw gebouwd op de overblijfselen van de eerdere kerk die eerder was verwoest door een aardbeving en maakt van Mdina toch een echte hoofdstad.

Hoe lang Mdina al bewoond is ontdek je wanneer je aan de rand van de stad de Domus Romana bezoekt, een oude Romeinse woning. De overblijfselen stammen uit de eerste eeuw voor Christus en zijn pas aan het eind van de 19e eeuw ontdekt. Al snel is er een gebouw neergezet om de ontdekte en fragiele vloermozaïeken te beschermen.