Plitvice NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Plitvice meren

Plitvice NP,
Kroatië


In Kroatië heb ik veel plekken bezocht, waaronder krka watervallen en de plitvice meren. Na mijn mening waren de krka te toeristisch, begrijpelijk, want ze zijn erg mooi, maar het zorgde er wel voor dat het pure er een beetje vanaf ging. Ook de plitvice meren zijn al redelijk toeristisch, maar een stuk minder storend dan bij de krka watervallen en zeker het bezoeken waard. Wil je echt een uitzicht hebben over het hele park op een plekje waar niemand komt, moet je wat avontuurlijker zijn:

links van de grote waterval zit een trap die je helemaal op kunt klimmen. Als je helemaal boven aan bent kom je op een soort open plek, waar je al een mooi uitzicht hebt. Echter wordt het nog beter: loop door naar de doorgaande weg tot over de houten brug. Hier kun je het bos weer ingaan aan je rechterhand. Als je hier een minuut of 5 doorloopt kom je bij een klein stenen soort balkonnetje. Je moet goed opletten, want er zijn daar geen of weinig toeristen. Op dit balkonnetje heb je een adembenemend uitzicht. Ik heb er wel even naar moeten zoeken, omdat ik het op een website had gelezen en niet eens zeker wist of het echt bestond, maar ik ben blij dat ik het gevonden heb.

Hoewel Kroatië steeds toeristischer wordt, is het nu nog goed te doen. Ik vrees dat het toenemende toerisme niet per se een goede invloed gaat hebben op deze prachtige natuurplekken, maar zolang we kunnen zou ik zeggen er flink van genieten.