Venetië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoog water in Venetië

Venetië,
Italië


We zijn in oktober in Venetië en dat is een van de perioden waarin de straten wel eens blank staan door de hoge waterstand in de Adriatische Zee. De topmaanden qua hoog water: acqua alta, zijn er twee keer per jaar: oktober/november en februari/maart. Het gebeurt alleen bij vloed en vooral rond volle maan. Wij treffen het dus.
In de huizen en winkels zijn voorzorgsmaatregelen genomen. De winkels zijn uitgerust met speciale, op maat gemaakte metalen waterweringen die moeten voorkomen dat het water naar binnenstroomt. In de huizen zie je houten schotten die je zelf in de deurpost moet timmeren: een houten plank van zo’n 40, 50 cm hoog en net zo breed als de deurpost. Je zet ze op de drempel vast met houten wigjes en maakt de randen vervolgens waterdicht met klei.
Maar niet naar Venetië gaan tijdens Acqua alta? Natuurlijk wel. Het is veel minder druk en de periode hoog water duurt nooit lang.
Dus neem leuke laarzen en een paraplu mee en beleef een anders-dan-anders trip. Extra voordeel: je foto's krijgen prachtige warme kleuren.