Toscane
Gezondheid, over Italiaanse folklore en tradities
Gisteren werden op vele plaatsen in Italië le feste Bagio vescovo gevierd. De heilige Blasius, beschermer van de keel en andere kwalen die daarmee van doen hebben
Rare jongens die romeinen
Flavius Valerius Aurelius Constantinus oftewel Constantijn de Grote was een Romeins keizer aan het begin van de derde eeuw. Constantijn was verantwoordelijk voor vrijheid van godsdienst binnen het Romeinse Rijk. Echter door verdeeldheid en onderlinge strijd werd deze vrijheid niet overal even nauw genomen.
We ontmoeten San Biagio di Sebaste. Hij was een katholiek en bisschop van de Armeense stad Sebaste. De lokale Romeinse heerser had het niet zo op katholieken en liet ze gevangen nemen om dwangarbeid voor de Romeinen te verrichten. De bazen daarentegen, zoals bisschoppen, werden iets anders behandeld. Bagio werd gevangen genomen en moest openlijk zijn geloof afzweren of hij zou worden onthoofd. Ik kan je vertellen, afzweren deed hij dus niet en de rest is geschiedenis.
Waarom werd hij dan heilig verklaard? Volgens de verhalen zou Biagio tijdens zijn gevangenschap een jongen hebben gered van de verstikkingsdood. Een visgraat zat vast in zijn keel en Biagio liet een wonder gebeuren waarop de jongen genees. Dit was reden voor de Kerk om hem heilig te verklaren.
En dat vieren de katholieken tot op de dag van vandaag nog steeds. In Toscane en Umbrië zijn er op zondag vele processies ter ere van Bagio. Mocht je eens in de gelegenheid zijn om Toscane te bezoeken in deze periode, dan zijn dit soort evenementen aan te raden. Alsof je je even terug waant in de middeleeuwen. In het zuiden wordt deze dag gevierd met een soort gehaktballetjes. Het eindigt natuurlijk altijd, geheel naar Italiaans gebruik, met eten.
In Milaan kennen ze een traditie dat de overgebleven panettone van de kerst, die inmiddels helemaal verdroogt is, in blokjes wordt gesneden en gegeten teneinde den keel ende ingewanden te vrijwaren van verkoudheden ende influenza. Vrienden van ons uit Milaan vertellen dat zij de blokjes panettone gewoon lekker vers bij de bakker kopen en het drinken met onze Vin Santo. Stoute tongen beweren dat de voedingsmiddelenindustrie hier de hand in heeft. Vroeger bewaarde men de panettone omdat de ingrediënten rond deze periode gewoonweg niet beschikbaar waren maar tegenwoordig het hele jaar rond.
Lees verder op: http://partingoli.wordpress.com/2013/02/04/gezondheid/