Gardameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sanctuaria St. Romedios

Gardameer,
Italië


Een mooi avontuur beleven in de Dolemieten? Het klooster van Sint Romedios is een bijzondere bestemming die een leuke afwisseling is in dit prachtige natuur gebeid.
Je rijdt richting Cles een grote stad waar je over een mooie kloof heen rijdt. Dan ga je de bergen in op zoek naar het Klooster St. Romedios. Dat is een klooster gebouwd op de top van een bergwand. Het is wel even zoeken bij het plaatsje Dermulo, maar via het dorpsplein kom je bij het weggetje dat naar het klooster leidt. Het laatste stuk rijd je door een soort kloof heen. Aan beide zijde zien je een bergwand en dan houdt de weg op. Hier kan je vrij parkeren langs de weg, dan ga je over trappen, omhoog naar het klooster. Boven gekomen dan zie het ineens liggen. Inderdaad op de top van deze bergwand. Je kunt er binnen komen door onder een poort door te lopen en dan is het klooster zo gebouwd dat je eerst een soort binnenplaats betreed. Dan weer trappen omhoog en dan komt je 3 verschillende kapellen tegen. Hier mag je vrij rondkijken. De Heilige Romedios, blijkt een pater te zijn die rond 1000 na Chr. hier dit klooster op de klif heeft gesticht. Hij had als metgezel een beer, die hij bij gebrek aan een paard, als lastdier gebruikte. Overal zie je er schilderijen van hangen met de beer naast hem. In het trappenhuis wat omhoog leidt, zien je veel briefjes van gelovigen met daarin verhalen over overledenen of juist pas geboren mensen. Wensen eigenlijk. Als je terug loopt kom je weer bij de binnenplaats en blijkt er een souvenirshop te zijn.

“We kijken even rond en lopen naar een plek toe waar bordjes met ‘Orso’ naar toe wijzen. Ik begrijp dat het een plaats is waar een beer zou moeten zitten. Het blijkt inderdaad een berenverblijf te zijn, maar de beer is of dood, of heeft een vrije dag, want we zien niks”.