Zuidelijk Schiereiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Go Gunnuhver

Zuidelijk Schiereiland,
IJsland


Tot onze verbazing is deze plek op IJsland nog niet eerder op Columbus Travel genoemd. Althans niet als je de zoekterm 'Gunnuhver' gebruikt. Gunnuhver is een geothermisch gebied op het zuidwestelijke puntje van schiereiland Reykjanes. De belangrijkste bezienswaardigheid van Gunnuhver is een kolkende stoompluim die uit een kokende modderpoel voortkomt. Een platform leidt tot in de stoomwolk. Pas wel op voor je lenzen!

Het gebied Gunnuhver dankt haar naam aan een boze vrouwelijke geest, die de omgeving tot enkele honderden jaren geleden behoorlijk terroriseerde. Tot een priester een val voor haar zette, en ze in de hete bron terecht kwam. Of haar woede de reden was dat de vulkanische activiteit in het gebied enkele jaren geleden ineens veel krachtiger werd, is helaas niet bekend.

Een rondrit over het schiereiland Reykjanes is echt de moeite waard. Behalve Gunnuhver vind je er nog een geothermisch gebied: Seltún. Daarnaast is de kust er prachtig. De meeste mensen kiezen ervoor om hun eerste middag in IJsland in Blue Lagoon te besteden, maar er is dus een alternatief! We moeten hierbij wel de kanttekening maken dat dan het risico bestaat dat je pas middernacht je hotel bereikt...