Noordland Oost

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Coupe IJsland

Noordland Oost,
IJsland


Schapen moet van tijd tot tijd worden geschoren. Dat is algemeen bekend. In het noordoosten van IJsland gebeurt dit wel op een heel aparte manier. Je zou hier haast kunnen spreken van een "Coupe IJsland".

Toen de Vikingen IJsland koloniseerden, brachten zij vijf soorten dieren mee: paarden, schapen, varkens, geiten en koeien. De varkens bleken al snel niet geschikt te zijn voor het leven in IJsland. Geiten bleken op IJsland wel te houden, maar zijn tot op de dag van vandaag niet echt populair geweest. Het paard (hesturinn) en het schaap (sauðkindin) spelen als nutsdieren een veel belangrijker rol. Elk paard of schaap (en in feite ook iedere geit) dat momenteel op IJsland rondloopt stamt af van een kudde die oorspronkelijk door de Vikingen werd meegebracht. Paarden werden in beginsel vooral gebruikt voor het vervoer over land. Schapen werden veelzijdiger ingezet. Zo werd de schapenmelk in het verleden wel geconsumeerd en werd van de huid kleding gemaakt. Tegenwoordig nog wordt de wol gebruikt om kleding van te breien, de rest van het schaap wordt opgegeten.
Het is in IJsland tegenwoordig verboden schapen te importeren. Alleen door het fokken met het eigen (IJslandse) ras, kan de soort worden verbeterd.