Noordland Oost

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Papegaaiduiker bij Borgarfjördur Eystri

Noordland Oost,
IJsland


Borgarfjördur Eystri is een afgelegen dorpje dat aan de Oostfjorden ligt. Het dorp wordt omringd door hoge bergkammen, waar zelfs 's zomers nog sneeuw op ligt.

De weg ernaartoe is niet eenvoudig. Via de onverharde 946 is het zo'n 70 km hobbelen over grind, bulten en kuilen en door smeltwaterstromen. Bergopwaarts heb je kans om hele stukken in de wolken te rijden, maar de rit is meer dan de moeite waard. Als je het laatste stuk naar beneden rijdt, zie je het dorp al in de diepte liggen. De pittoreske huisjes staan gegroepeerd rond een baai en ook de omgeving van het dorp is prachtig. Je kunt hier wandelen en verschillende trekkings doen in het nabijgelegen natuurgebied Alfaborg, maar de grootste attractie hier is toch wel de papegaaiduikerkolonie, die één van de grootste van IJsland is.

Op 5 minuten rijden van het dorp ligt Hafnarholmi, een piepklein schiereiland, waar de papegaaiduikers in grote getale voorkomen. Dit is dé plek om ze van dichtbij te zien. Je wandelt hier letterlijk tussen de nesten omdat deze op nog geen halve meter van het wandelpad liggen.

Overdag zijn de vogels op zee, maar tegen de avond zitten veel papegaaiduikers voor hun holletje. De visvangst is binnen en het is tijd om uit te rusten en te socializen op de rotsen.