Noordland Oost

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jökulsárgljúfur, een wandelparadijs in Noord-IJsland

Noordland Oost,
IJsland


De onuitspreekbare naam betekent “kloof van de gletsjerrivier” en hier bevindt zich de waterval Dettifoss, de krachtigste van Europa. Per seconde stort er meer dan 190 kubieke meter water naar beneden, dat is 190.000 liter, of 570.000 pilsjes... Het is heel indrukwekkend om daar vlakbij te staan.

Maar het geheim van Jökulsárgljúfur is het wandelpad dat vanaf Dettifoss noordwaarts gaat, langs de prachtige kloof die letterlijk uit de basaltrotsen is geschuurd. Overal kom je dan ook prachtige basaltformaties en rotswanden tegen, en de rivier slingert zich daar tussendoor terwijl er van links en rechts talloze kleine stroompjes door de groene begroeiing naar beneden tuimelen. Het gebied lijkt wel een speeltuin van de natuur! Ongeveer halverwege is een prachtige camping in Vesturdalur, een beschut groen dal waar zowaar bomen groeien!

Was dag 1 al verrassend vanwege de vele rotsformaties, dan is dag 2 daar een overtreffende trap van! De etappe door de Hljóðaklettar staat garant voor de meest wonderbaarlijke basaltvormen die je ooit zult tegenkomen! Vervolgens kom je langs een paar knalrode heuvels voordat de route verdergaat door een frisgroen weidegebied dat perfect is voor een relaxte lunch. Dag 2 eindigt met een dramatisch mooi uitzicht over hoefijzervormige kloof Ásbyrgi, die je, zoals gewoonlijk in IJsland, pas ziet als je letterlijk op het randje staat. Een grandioze finish van een grandioze wandeling!

De wandeling van 34 kilometer is niet erg zwaar (wel een paar keer wat klauterwerk). De 1e etappe is de langste: zo’n 6 tot 7 uur. In de zomer is dat geen probleem omdat het niet donker wordt. Maar houd er rekening mee als je met de bus gaat, want je kunt dan pas rond 13.30 starten bij Dettifoss.

Je moet wel wat logistieke planning doen voor een bezoek aan dit park. Je bent in het voordeel als je eigen vervoer hebt. Je kunt het combineren met busvervoer om naar het begin of eindpunt van je wandeling te komen. De bussen stoppen op 3 plekken in het park (Ásbyrgi, Vesturdalur en Dettifoss) waardoor je je auto kunt achterlaten op het eindpunt van je wandeling en vanaf daar de bus kunt nemen naar het beginpunt. Als je kampeert, kun je halverwege al wat spullen achterlaten op de camping voordat je doorgaat naar het beginpunt (bij Dettifoss).

Heb je nog vragen, of hulp nodig bij het plannen van je bezoek, dan help ik je graag!