Noordland Oost

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geocachen in IJsland

Noordland Oost,
IJsland


Ideaal om wat minder bekende stukjes van een land te zien is het doen van geocaching.

Voor wie niet weet wat dat is: overal ter wereld liggen caches (een soort van schatten) verstopt die je dan met je gps-apparaat kunt vinden. Je loopt naar een begincoordinaat en van daaruit begint je wandeling. Je loopt naar het volgende coordinaat en daar krijg je een vraag over bijv. de omgeving en het antwoord leidt weer tot een getal dat je nodig hebt voor het volgende coordinaat. Zo loop je een hele wandeling tot je bij het laatste coordinaat bent aan gekomen: daar ligt de schat in de buurt verstopt!

De schat is meestal een doosje met een logboekje waar je je naam in kan zetten en wat kleine spulletjes (die je kan meenemen en zelf erin doen). Erg leuk ook voor kinderen om het gevoel te hebben een echte schat hebben te vinden. Ook liggen er soms travelbugs in: schatten met een bepaalde missie, bijv. de wereld rond in westelijke richting. Als je deze schat eruit haalt moet je die dus weer in een cache wat westelijker gelegen terugstoppen en de volgende vinders ook weer tot z'n doel bereikt.

Geochaching is een ideale manier van wandelen, want je ontdekt mooie gebieden waar je anders nooit zou komen en je hebt een leuk doel tijdens het wandelen. Daarnaast is het soms ook nog eens leerzaam omdat sommige caches je wat over de omgeving en historie van een bepaald gebied leren.
De caches verschillen in moeilijkheid en lengte van de wandeling. Kijk voor meer info op geocaching.nl Je zult verbaasd staan hoeveel er alleen al in NL liggen.

Er zijn ook caches waar je meteen het coordinaat van de cache krijgt en daar kan zoeken (zonder een wandeling te maken). Deze caches liggen meestal op een geografisch of historisch belangijke plek. Daarvan zijn er veel in IJsland . Deze zomer hebben wij er zo'n 15 in IJsland gedaan en de meest mooie plekjes gezien. Zeker de caches rond het meer bij Myvatn zijn echt de moeite waard. Geweldige viewpoints! Dus ga je naar IJsland, loop eens een cache!