Shetland eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het mooiste eiland van de Shetlands

Shetland eilanden,
Groot-Brittannië


Het eiland Noss vonden wij absoluut het mooiste eiland van de Shetlandeilanden. Het wordt ook wel ‘[url="http://visit.shetland.org/noss" target="_blank"]The Perfect Island For Birds[/url]’ genoemd. De kliffen aan de oostzijde zijn behoorlijk indrukwekkend en vormen de ideale nestplaats voor verschillende vogels. Verder is er ‘moorland’ waar veel vogels broeden en zijn er rots- en zandstranden, waar je zeehonden kan zien.

Het eiland is een [url="http://www.nature-shetland.co.uk/snh/noss.htm" target="_blank"]nationaal natuurreservaat [/url]sinds 1955 en het is 5 dagen in de week te bezoeken (niet op maandag en donderdag) in de periode half april tot eind augustus. Je kunt alleen aan land door vanuit de oostzijde van het ernaast gelegen eiland Bressay met een dingie overgebracht te worden. Je hoeft dit niet te reserveren, want zodra je aan het water staat, komen ze je al ophalen. Op Bressay zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, maar je kunt het uitstapje ook heel goed maken vanuit Lerwick, de hoofdstad van de Shetlands. De [url="http://www.shetland.gov.uk/ferries/documents/TimetableSummer2011V2.pdf" target="_blank"]ferry[/url] vaart ieder uur heen en weer en je kunt je auto meenemen. Wij hebben het lopend gedaan en dan is het ongeveer een uur dwars over het eiland. [url="http://www.shetland-heritage.co.uk/assets/files/brochures/geographicleaflets/Bressay_and_Noss.pdf" target="_blank"]Dit kaartje[/url] is wel handig om erbij te hebben. De brochure is op te halen bij het Tourist Information Centre, waar ze van alle eilanden folders hebben liggen.

Bij Big Ness kom je aan land. Daar staat een klein bezoekerscentrum waar je uitleg krijgt en waar je ook de mooie folder "Noss, a theatre of birds" kunt kopen, een aanrader! Het lage deel van het eiland bestaat uit weilanden met schapen, waar je doorheen mag lopen. Als je in de goede tijd (eind mei/begin juni) bent, kun je de [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/shetland_eilanden/reisreporter/fotos/319156.html" target="_blank"]geboorte van een lam[/url] meemaken. Eenmaal de weilanden door, volg je het pad langs de kust om de broedende vogels hun rust te gunnen. Reken op 4-5 uur, omdat het een wandeling is met [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/shetland_eilanden/reisreporter/fotos/319797.html" target="_blank"]niveauverschil en prachtige indrukken[/url]! Al snel zagen we [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/shetland_eilanden/reisreporter/fotos/319281.html" target="_blank"]puffins die verrassend goed te benaderen waren[/url]! Op de hoogste kliffen zaten ontelbare [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/shetland_eilanden/reisreporter/fotos/319860.html" target="_blank"]Gannets[/url]. Om deze en andere klifvogels beter te kunnen bekijken is het ontzettend leuk om met een bootje om het eiland te varen. Je kunt die excursie goed regelen vanuit Lerwick er zijn verschillende maatschappijen. Deze [url="http://www.seabirds-and-seals.com/" target="_blank"]site[/url] geeft je een goede indruk.