Shetland eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beklim een toren uit de IJzertijd

Shetland eilanden,
Groot-Brittannië


Mousa broch wordt beschouwd als de best bewaarde broch in Schotland. Het bouwwerk is te bezoeken en ligt op het kleine [url="http://temp.mousa.co.uk/wp-content/uploads/2010/02/Mousa_Leaflet_1.pdf" target="_blank"]eiland Mousa[/url]. Dit is goed te bereiken vanaf het 'vaste land' van de Shetlandeilanden en absoluut een aanrader als je de eilanden gaat bezoeken!

Een broch is een ronde, stenen toren met een dubbele wand. De bouwwerken stammen uit de IJzertijd. De functie is niet duidelijk, maar aangenomen wordt dat ze in de tijd van Vikingen als verdedigingswerk werden gebruikt. Een burcht wordt in het Noors namelijk een borg genoemd. De oudste brochs dateren mogelijk al uit 600 v. Chr. De meeste torens werden echter gebouwd tussen 100 v.Chr. en 100 na Chr. De brochs zijn opgebouwd uit natuursteen, zonder gebruik te maken van bindende middelen, zoals cement of klei. De diameter van de open ruimte in het gebouw varieert in de meeste gevallen tussen de 7 en 14 meter. Op de begane grond zijn soms enkele kleine kamers uitgespaard in de dikte van de muur. Hierboven bevinden zich meestal één of meer trappen. Van alle brochs zijn alleen de stenen overgebleven, daardoor is niet duidelijk of ook hout is gebruikt voor bijvoorbeeld deuren. Ook over het dak bestaat geen consensus. De torens die nog intact zijn, hebben namelijk een gat bovenin.

[url="http://www.historic-scotland.gov.uk/index/places/propertyresults/propertydetail.htm?PropID=PL_216" target="_blank"]Mousa Broch[/url] is 13,3 meter hoog en gebouwd in de 1e eeuw v.Chr. De toren heeft een doorsnede van 15 meter aan de basis en 12 meter aan de bovenzijde. De muren zijn 4,5 meter dik. De trap is nog begaanbaar, waardoor je boven op de broch kan staan, behoorlijk indrukwekkend! Iedere dag vaart een [url="http://www.mousa.co.uk/timetable" target="_blank"]bootje[/url] naar Mousa, vanaf april tot half september. In het hoogseizoen kun je dit het beste vooraf boeken! Behalve een bezoek aan de broch, kun je er ook een prachtige [url="http://temp.mousa.co.uk/wp-content/uploads/2010/02/map_of_mousa.pdf" target="_blank"]rondwandeling[/url] maken. Je zult meerdere vogels aantreffen en ook de kans op het zien van zeehonden is groot!

Voor de liefhebber van [url="http://www.hughharrop.com/articles/storm-petrels.html" target="_blank"]stormvogels[/url] bestaat een speciale avondvaart met dezelfde boot. In het donker komen de vogels namelijk weer aan wal en ze nestelen vaak in de broch.