Shetland eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Duizenden PUFFINS op Sumburgh Head

Shetland eilanden,
Groot-Brittannië


[url="http://www.rspb.org.uk/reserves/guide/s/sumburghhead/directions.aspx" target="_blank"]Sumburgh Head[/url] is het meest [url="http://maps.google.nl/maps?hl=nl&rlz=1T4ADFA_nlNL396NL396&q=sumburg+head&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl" target="_blank"]zuidelijke puntje van de Shetland eilanden[/url], de meest noordelijk gelegen eilanden van Groot Brittanië. Je hebt hier een hele grote kans om [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/shetland_eilanden/reisreporter/fotos/318054.html" target="_blank"]puffins[/url] te zien, waar je ook dichtbij kan komen. Dat laatste is namelijk lang niet overal het geval, vanwege de vaak steile kliffen van de eilanden. Naast papegaaiduikers kun je er ook Noordse stormvogels spotten en Kittiwakes (drieteenmeeuwen). Andere mooie vogels zijn de guillemots (zeekoeten), maar die zitten vaak een stuk lager op de kliffen. De 5e veel voorkomende soort op de rotspunt is de shag (kuifaalscholver).

In het voorjaar (mei) komen de puffins massaal naar de zuidpunt om daar te gaan broeden. Ze graven nestgangen in het zand, of gebruiken één van de vele konijnenholen. Juist omdat de bovenste laag van Sumburgh Head uit zandgrond bestaat, kun je de vogels van zeer dichtbij bekijken. Tot half augustus blijven ze aan land om vervolgens zo’n 8 maanden op zee door te gaan brengen. Op de site van RSPB kun je via een [url="http://www.rspb.org.uk/reserves/guide/s/sumburghhead/shetlandpuffins.aspx" target="_blank"]webcam[/url] in een nest van puffins kijken.

Het RSPB natuurreservaat is te bereiken per auto. Vanaf Sumburgh kun je ook een hele mooie [url="http://www.flickr.com/photos/27218840@N00/5835794921/" target="_blank"]kustwandeling[/url] lopen naar het reservaat. De wandeling komt uit het boekje "Walking on the Orkney and Shetland Isles" uit de Cicerone serie. In dit boekje staan nog meer mooie wandelingen, dus het is een aanschaf zeker waard.