Lesbos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

Lesbos,
Griekenland


Eén zwaluw maakt nog geen zomer is een bekend gezegde. Wel, inmiddels heb ik al heel veel zwaluwen gezien in ons land, maar de zomer is ver te zoeken. Vandaag en gisteren is het kil, nat, vies, verre van zomer. Zelfs de lente is niet te bekennen.

Ons eerste uitstapje op Lesbos was door het binnenland met veel bossen naar Mantamados. De bewegwijzering was zeer slecht of beter gezegd verkeerd of niet aanwezig. Na veel zoeken kwamen we in Mantamados. In dit plaatsje staat een prachtig klooster. Je mag er in, maar binnen fotograferen is niet toegestaan. Ik vroeg heel vriendelijk in het Engels aan een wat oudere dame (wellicht een non) of ik een foto mocht maken. Waarschijnlijk zag ze me aan voor een duitser, want haar NEIN was wel heel erg bits en duidelijk. Op zich jammer, want het was een rijk versierd geheel.

Opvallend waren de vele zwaluwen op het buitenterrein van het klooster. Dit is een boerenzwaluw en vooral de roodbruine keel en metallic blauwe kop kenmerken deze soort. De boerenzwaluw is een trekvogel die van april tot oktober in ons land voorkomt.