Cycladen - overige eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luieren op Folegandros

Cycladen - overige eilanden,
Griekenland


Bij aankomst in het schattige haventje weet je nog niet precies wat je van Folegandros kan verwachten. Meer dan het haventje alleen zie je niet met de maanlandschap achtige bergen op de achtergrond.
Het is als een onbekende schat, dit kleine eilandje dat behoort tot de Cycladen met amper 650 inwoners. Als je gaat verkennen steelt ze vrijwel meteen je hart, let maar op.

Nikolas, de enige buschauffeur van het eiland, met maar liefst 2 bussen in zijn bezit brengt je van Karavostasi (de haven) naar Chora (vrij vertaald 'The Village') en rijdt daarna verder naar Ano Meria. Zijn bustijden schrijft hij op een krijtbord en kunnen dus iedere dag veranderen. Je zal een afstand afleggen van maximaal zo'n 12 kilometer want dat is de lengte van het eiland en meteen ook zo ongeveer van de hoofdweg. Geasfalteerde zijwegen zijn er amper. De bussen van Nikolas zien er spik en span uit, mooi blauw en zonder deuken. Misschien komt dat doordat hij gemiddeld niet veel hoger komt dan een snelheid van 30 kilometer per uur. Dus wees vooral niet bang dat je iets mist op weg naar Chora of Ano Meria.

Aangekomen in Chora valt ons meteen op hoe prachtig het dorp ligt, op hoge kliffen met, om het nog dramatischer te maken, de kerk als hoogste punt op de berg. "It's Amazing", zou menig Amerikaan zeggen bij dit aanzien.
Na het drukke Santorini is het een verademing om hier rond te lopen. Slechts een handjevol toeristen, begin juni op dit eiland. Van het ene lieflijke plein, begroeid met de prachtigste bloemen en bomen, loop je door naar het andere.

Op een terrasje blijven we het liefst eindeloos zitten, er spelen zich ontzettend veel leuke taferelen af in dit dorp waar iedereen elkaar kent. We verzinnen er meteen hele verhalen bij. Dit is toch waar het om draait bij reizen: genieten!!
Het eiland bied niet veel maar wel genoeg. Er zijn mogelijkheden om boottochtjes te maken naar strandjes, je kunt er heerlijk wandelen maar vooral: niks doen. We luieren erop los. Op dag 3 horen we officieel bij de clan van voornamelijk oude opaatjes in het dorp die dit ook de hele dag lijkt te doen. Heerlijk. Ik kom hier nog eens terug, dat weet ik zeker (buiten het hoogseizoen)!

Meer info: [url="http://www.folegandros.com/" target="_blank"]http://www.folegandros.com/[/url]
Meer dan prima accomodatie: [url="http://www.coral.com.gr/en_coral.swf" target="_blank"]http://www.coral.com.gr/en_coral.swf[/url]