Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek het eilandgevoel in Athene

Athene,
Griekenland


Midden in het oude centrum van Athene, vind je een paar straatjes die je niet zou verwachten in de hoofdstad van Griekenland. Tussen de de witgekalkte huizen, muurtjes en bloempotten, waan je jezelf in een oud klein dorpje op een Cycladen eiland. Maar niets is minder waar.

Niet veel mensen weten de kleine wijk Anafiotika in Plaka te vinden. Het ligt op de noordoost zijde van de Akropolis heuvel. Loop tussen de kleine wit gestucte huisjes, ieder met hun eigen tuintje vol met gekleurde bloemen en zie de katten lekker in de schaduw soezen. Hier krijg je het vakantiegevoel wat je op veel Griekse eilanden ook ervaart. Als je er doorheen wandelt heb je absoluut niet het gevoel dat je door een metropool met miljoenen inwoners loopt.

Anafiotika is gebouwd in het midden van de 19e eeuw door inwoners van het Egeïsche eiland Anafi. Koning Otto gaf de bouwers destijds de opdracht om een paleis voor hem te bouwen (tegenwoordig het parlementsgebouw op Syntagma). Tijdens hun verblijf in Athene maakte ze een replica van hun geboorteplaats in het hogere deel van Plaka.

Tegenwoordig is het een unieke en charmante buurt en heerlijk om doorheen te wandelen. De smalle steegjes tussen de traditionele huizen brengen je telkens weer nieuwe verassingen. Bovendien heb je altijd uitzicht op de Akropolis. Overdag is een wandeling door Anafiotika een echte tip. Heerlijk slenteren door de smalle straatjes en op één van de vele terrasjes zitten met een kop koffie. Maar ’s avonds is Anafiotika op zijn best en vooral de smalle straatjes omhoog met de terrasjes zijn dan gezellig. Hoe je er komt? Als je door de wijk Plaka loopt de heuvel op richting de Akropolis kan je het haast niet missen. Of je wandelt langs de monumentale tempel aan de noordoostzijde naar beneden via een smal wandelpad.

(De foto is uit 2013 en helaas niet van denderende kwaliteit, maar ik wilde toch deze bijzondere locatie met jullie delen)