Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerstmarkt Parijs

Parijs,
Frankrijk


Ook in Parijs sneeuwt het nog net maar de kerstmarkten zijn volop in bedrijf. De lichtstad is er helemaal klaar voor. De kerstmarkt langs de Champs-Elysées heeft haar denkbeeldige deuren met zo’n honderd houten chalets waar van alles te verkrijgen is: eten, drinken, handwerk en lokale producten uit het hele land al een tijdje geopend. Ook zijn er tal van animaties voor jong en oud. De boulevard wordt weer feestelijk verlicht. Het kerstdorp dat ieder jaar 15 miljoen bezoekers trekt eindigt op de Place de la Concorde bij het traditionele grote rad.

Als je er ooit van gedroomd hebt om op de Champs-Elysées te schaatsen, biedt de kerstmarkt je de kans om daadwerkelijk de ijzers onder te binden en je op glad ijs te begeven. Daarna kun je genieten van een wafel, een pannenkoek of warme wijn bij één van de uitbundig versierde kramen. Toeristen en Parijzenaars flaneren langs de kersstalletjes op zoek naar een kadootje, een snuisterij, iets lekkers, of gewoon voor de gezelligheid. De warmte die overal vandaan komt evenals de vrolijke muziek geven je ook ruim voor de feestdagen al een echt kerstgevoel.

Het grote rad, dat opgesteld staat tussen de Obélisque en de tuinen van de Tuileries, geeft je de kans om voor 10 € dit alles van boven te bekijken. Je bevindt je dan op een unieke locatie, met om je heen de Arc de Triomphe aan het einde van de boulevard, het Louvre aan de andere kant, voor je uit de Madeleine en achter je het Parlementsgebouw. Vanaf een hoogte van 65 meter zie je dan boven de vele daken de gouden koepel van de Invalides uitsteken, met daaronder het graf van Napoleon. Ook de Notre-Dame en de Eiffeltoren dienen zich aan. Een strategischere plaats kun je je amper wensen.

Er zijn nog veel meer kerstmarkten in de stad, waaronder die van La Défense en die bij de Eiffeltoren. Deze laatste biedt de kans om behalve de kerstsfeer te proeven, ook naar de recente vernieuwingen van deze meesterlijke constructie uit 1889 te kijken. De eerste verdieping, op een hoogte van 57 meter, is gerenoveerd en er zijn glazen vloeren aangebracht zodat de dapperste bezoekers de diepte in kunnen kijken. Toegangskaartjes kun je vooraf online al bestellen hetgeen wachtrijen scheelt. Kosten: 11 € tot aan de 2e verdieping en 17 € tot aan de top. voor 7 € kun je ook lopend met de trap tot aan de 2e verdieping (en terug). Het zijn wel iets meer dan 700 treden en de prijzen zijn per dit jaar met 2 € per kaartje verhoogd :(.

In de tuinen van Trocadéro, het park met de vele fonteinen tegenover de Eiffeltoren, komt ook dit jaar weer ‘Trocadéro on Ice’. Hier kun je schaatsen of een parcours afleggen met langlaufski’s of sneeuwschoenen onder je voeten. Ook hier zorgen de vele kerststalletjes na afloop van de sportieve inspanning voor de inwendige mens.