Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De knappe journalist

Parijs,
Frankrijk


In 1870 werd in Parijs de 21 jarige journalist Victor Noir doodgeschoten door een familielid van de toen regerende keizer Napoleon III. Deze moord leidde tot een groot tumult onder de bevolking en was ook de inleiding voor het einde van het tweede Franse keizerrijk.

De knappe en jonge Victor werd in eerste instantie in Neuilly-sur-Seine begraven, maar later overgebracht naar de monumentale begraafplaats Père-Lachaise. Op zijn graf werd dit bronzen beeld geplaatst, dat hem weergeeft in de positie waarin hij werd gevonden. Op de plaats van zijn geslachtsdelen is het brons glanzender en meer versleten dan elders. Dit komt doordat vrouwen nog steeds daar de hand op leggen. De legende zegt dat het geluk en vruchtbaarheid brengt. Ook zijn er meer dan eens vrouwen betrapt die ongegeneerd met de benen uit elkaar op zijn kruis zijn gaan zitten om hem zo te voelen.

De cimetière du Père-Lachaise is beslist een bezoek waard. Het is een wandelpark met prachtige grafmonumenten waar veel prominenten liggen. Jim Morrisson, Oscar Wilde, Edith Piaf en de Nederlandse schilder Karel Appel om er maar een paar te noemen.