Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sacré Coeur

Parijs,
Frankrijk


Wanneer je Parijs vanuit het noorden aanrijdt en de boulevard périphérique opdraait zie je hem al liggen op zijn heuvel: de basilique du Sacrë Coeur. De kerk staat in de wijk Montmartre en is op de één na meest bezochte plek van Parijs met meer dan 11 miljoen bezoekers per jaar.

De kerk is niet zo heel oud. De eerste steen werd gelegd aan het eind van de 19e eeuw en ook aan het begin van de 20e eeuw werd er nog wat gebouwd.

Je kunt vrij naar binnen om de kerk te bezoeken en wanneer je buiten staat of zit op de vele trappen die door een parkje naar beneden leiden, heb je een prachtig uitzicht over Parijs. In de verte zie je de Eiffeltoren, het dak van het Centre Pompidou, de torens van de Notre-Dame of de koepel boven het graf van Napoleon. Het is dan ook niet voor niets dat veel toeristen zich hier ophouden.

Op een paar honderd meter afstand ligt de Place du Tertre. Vroeger was dit een kunstenaarspleintje waar veel geschilderd werd. Schilderijen van Parijse schoffies waren toen erg in trek. Tegenwoordig kun je er vooral eten en drinken en zijn er een paar kunstenaars die nog wat produceren, maar jammer genoeg vooral hun geld verdienen met portretten maken.

Ietsje verderop ligt de Cimetière de Montmartre, een begraafplaats waar een aantal grootheden liggen, zoals de zangeres Dalida, de schrijver Stendhal en de schilder Modigliani. Veel tombes vormen kunstwerken waardoor een wandeling door dit kerkhof erg interessant is.

En wanneer je helemaal naar beneden loopt kom je in een rosse buurt van Parijs (Pigalle) met de bekende Moulin Rouge. Daar is ook de plek waar de metrostations zijn, want de heuvel moet je lopend op, of met een funiculaire, een soort lift.