Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heldin van Frankrijk

Parijs,
Frankrijk


Het verhaal van Jeanne d'Arc is bijzonder in de Franse geschiedenis. Hoe kon een vrouw van nog geen 20 jaar oud heel Frankrijk veranderen en een man tot koning laten zalven?

Velen kennen haar als 'Maid of Orleans' naar het gelijknamige liedje van Orchestral Manoeuvres in the Dark. In de 15e eeuw was Jeanne een boerenmeisje die de stem van God hoorde. Ook belangrijke heiligen spraken tot haar. Ze kreeg van boven de opdracht om het beleg van Orléans te breken. Frankrijk was toen in oorlog met de Engelsen.

En zo gebeurde het dat deze jonge meid geloofd werd, het vertrouwen kreeg en een belangrijk legeraanvoerdster werd en zelfs Karel VII op de troon van Frankrijk kreeg. Of ze nu echt zonder enige militaire ervaring een geduchte krijgsvrouw was of dat ze meer een icoon was voor de Franse troepen, is nog altijd onderwerp van discussie. Maar ze was sterk, intelligent en vastberaden en door haar vele connecties had ze ook macht.

Uiteindelijk viel ze in verkeerde handen en na een gevangenschap met verschillende vluchtpogingen werd ze berecht voor ketterij. Ze eindigde in Rouen op de brandstapel op 19-jarige leeftijd. 20 jaar later werd ze geschoond van alle aanklachten. Aan het begin van de vorige eeuw werd ze door de paus eerst zalig verklaard en in 1920 zelfs heilig verklaard.

Nu, zoveel later, lijkt het alsof Jeanne d'Arc niet op de brandstapel is geëindigd maar dat een ander in haar plaats daar is geëxecuteerd. Volgens de laatste onderzoeken zou ze haar leven verder hebben doorgebracht als huisvrouw in een teruggetrokken kasteel. Of we ooit de waarheid zullen weten is nog maar de vraag.

Al met al was Jeanne d'Arc een heldin, en dat rechtvaardigt ook de vele standbeelden van haar persoon in Frankrijk, zoals hier in Parijs, op de Place des Pyramides, vlak bij de Place de la Concorde en de Tuileries.