Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

GR route noord-zuid door Parijs

Parijs,
Frankrijk


Bij Grande Randonnée denkt waarschijnlijk niemand aan Parijs. Toch lopen er twee routes door Parijs: de GRP 1 van west naar oost en de GRP 2 van noord naar zuid. Met name deze laatste route is interessant, omdat je absoluut niet het gevoel hebt in een wereldstad te verblijven.
De route begint in het noorden bij Porte de la Villette en voert via het Parc de la Villette naar place Danube, een idyllisch pleintje zonder toeristen, maaar met enkele heerlijke restaurantjes. Via autoloze straatjes met 19e eeuwse huizn loop je naar het Parc des Buttes Chamont, een park waar de echte Parijzenaars zichzelf en hun viervoeters uitlaten. De route leidt ons verder via de place de la République naar één van de oudste wijken van Parijs, de Marais. In de Middeleeuwen hebben monniken hier een klooster gesticht in het moerasgebied (vandaar de naam Le Marais). Momenteel is het één van de populairste wijken van Parijs, maar de route leidt ons door straatjes waar de Middeleeuwen nog vanaf stralen
Via de place des Vosges, met het huis waar de romanticus Victor Hugo gewoond heeft, komen we bij de Seine en komen we op het Ile de la Cité uit. Daar wordt het eventjes druk, maar al heel snel brengt de route ons naar het onbekende deel van het Quartier Latin, de studentenwijk van Parijs. Tijd om de inwendige mens te versterken in één van de talloze restaurantjes in de buurt van de Sorbonne. Tip: ga op het terras zitten zodat veel voorbijgangers je zien; de obers zullen je beter bedienen en het eten ziet er in ieder geval beter uit, want je fungeert als levend uithangbord om klanten te trekken.
Via de rue Mouffetard (ook wel tamelijk druk) kom je al snel terecht in de tuinen van de oude gobelinfabrieken. Ook hier kom je geen toersit tegen. Het mooiste stuk is misschien wel de route van de wijk Buttes aux Cailles naar de Cité Universitaire. De Buttes aux Cailles is een wijk met oude huizen, in de 19e eeuw gebouwd voor het spoorwegpersoneel. Ook hier kom je geen toerist tegen en de straatjes zijn zo smal dat een macho-Parijzenaar zich hier niet waagt. De GR2 route eindigt in het park van de Cité Universitaire, een park met studentenhuizen voor buitenlandse studenten. De meeste huizen zijn gebouwd in de stijl van het land van herkomst..


http://www.rando-paris.org/Traversee-de-Paris-No2-TP2.htmltN