Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

En masse... over de as...

Parijs,
Frankrijk


L'Axe historique de Paris.

Van enig gebrek aan grootheidswaanzin hadden (hebben?) de Franse machthebbers weinig last. Dwars door het hart van Parijs, liep al eeuwen een kaarsrechte ca. 4 kilometer lange as die de kracht, grootsheid, roem, macht en triomf van Frankrijk op historisch-militair-politiek gebied symboliseert.

Beginpunt "Le Louvre" was van oudsher het kasteel van de koningen van Frankrijk en eindpunt "L' Arc de Triomphe" is het ultieme Napoleonistische symbool van Frankrijk op z'n historische machtshoogtepunt. Onderweg vindt men o.a. "L' Arc de Triomphe du Carrousel", "Le Jardin des Tuileries", "La Place de la Concorde" met haar "Obelisque", "Le Grand Palais" en "Le Petit Palais" (beide tentoonstellingsgebouwen gebouwd voor de wereldexpo 1900) en "L' Avenue des Champs-Élysées".

Ene Francois Mitterrand meende in al zijn bescheidenheid eind jaren '80 er wat (miljarden) francs belastinggeld tegenaan te gooien en de lijn nog een kilometer of 4 door te trekken over "La Seine" naar een nieuw eindpunt "La Grande Arche (de la Fraternité, officieel)" en aan het beginpunt wat controversiele glazen piramides toe te laten voegen.

De foto is genomen naast "de kleine Arc de Triomphe". Zoals je ziet, pikt de mensenmassa het traject behoorlijk goed op als wandelroute…