Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ellen's Zoekwerk

Parijs,
Frankrijk


Ellen is even in de geschiedenisboeken gedoken!!!! De Naald van Cleopatra is de naam voor een drietal Oud-Egyptische obelisken in Londen, New York City en deze hier in Parijs, die in de 19e eeuw door Egypte aan deze landen werd geschonken.
Net als in Londen was het transport van het bouwwerk geen makkelijk karwei met de technieken die in de 19e eeuw konden worden gebruikt. Op het voetstuk van de obelisk staan afbeeldingen van de - inmiddels niet meer gebruikte - machines die voor het vervoer werden gebruikt. Op 15 oktober 1836 werd de obelisk door ingenieur Apollinaire Lebas in het bijzijn van 200.000 mensen overeind getakeld. Het duurde daarna nog drie jaar om het monument helemaal recht te krijgen.
De top van de obelisk was al in de Late Periode (6e eeuw v.Chr.) gestolen. In 1998 besloot de Franse regering de naald van een nieuwe, piramidevormige top te voorzien. Deze punt is 3,5 meter hoog en in april en mei 1998 is er een plaatstalen legering van brons en goud op geplaatst. Met dank aan EllenTheVikingWiki