Normandie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Point du Hoc

Normandie,
Frankrijk


Dit monument staat bij Point du Hoc. Pointe du Hoc is een locatie op een klif langs de Normandische kust in Noord-Frankrijk, in Saint-Pierre-du-Mont. De rots bevindt zich tussen Omaha Beach en Utah Beach. Aan de voet ervan bevindt zich een smal keistrand van een tiental meters breed, waarna Pointe du Hoc 30 meter boven de zee uitsteekt.

In de Tweede Wereldoorlog werd dit punt bestreken door Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd om de landingsstranden te verdedigen. Op 6 juni 1944, tijdens landing in Normandië, was Pointe du Hoc een doelwit van de geallieerden om de bedreigde stranden te vrijwaren van het dreigende geschut van de 155 mm scheepskanonnen. Deze moeilijke en zware missie werd toevertrouwd aan de US 2nd Ranger bataljon
De dagen voorafgaand aan de landing werd Pointe du Hoc zwaar gebombardeerd. Door deze bombardementen hadden de Duitsers de 155 mm kanonnen verder landinwaarts geplaatst. Om 7 uur in de morgen bereikten de Rangers de voet van de 30 meter hoge kliffen. Met behulp van touwladders en met mortieren omhoog geschoten enterhaken met touwen, slaagden de mannen erin tegen de kliffen op te klimmen, de Duitsers uit te schakelen en een strategische positie in te nemen. (bron: Wikipedia)