Languedoc

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Middeleeuwse allure in Bruniquel

Languedoc,
Frankrijk


Op een rots in de kloof Gorges de l’Aveyron ligt het dorp Bruniquel. Dit versterkte middeleeuwse dorp is goed bewaard gebleven. De pittoreske smalle straatjes omzoomd met huizen uit de 13e tot 15e eeuw en de twee imposante kastelen getuigen van het rijke verleden van deze halteplaats op weg naar Santiago de Compostela. De rots waarop Bruniquel is gebouwd was tijdens de Romeinse bezetting een van de verdedigingsposten (castrum) die vanaf Najac stroomafwaarts langs de rivier Aveyron werden gebouwd.

Volgens de overlevering liet Brunhilde, dochter van een Visigoten koning en getrouwd met Sigebert 1e koning van Metz, een indrukwekkende versterkte vesting bouwen aan de rand van een 90 meter hoge klif die de rivier Aveyron domineert. Het bijhorende dorp noemde ze Brunichildum. Met de haren vastgebonden aan de staart van een ongetemd paard stierf koningin Brunhilde in 613 de marteldood.

Vandaag de dag is Bruniquel geclassificeerd als een van "les plus beaux villages de France". Het is in het hoogseizoen een typisch toeristisch kunstenaarsdorpje, maar in het naseizoen kan je genieten van de verstilde straatjes, waarbij de wat oudere bewoners elkaar op straat of op een bankje ontmoeten om de laatste roddels door te nemen. De klim naar het kasteel door de nauwe bebloemde straatjes met de prachtige oude huizen, loont echt de moeite. De romantische sfeer inspireerde tal van kunstenaars zoals de impressionist Marcel Lenoir. Rechts van het kasteel heb je een mooi uitzicht over de vallei en de kliffen van de Aveyron. Op de terugweg kan je via een ezelspaadje bij Place du Rocas weer naar beneden lopen naar een unieke ondergrondse wasplaats en een drenkplaats voor paarden in de vorm van een hoefijzer.