Frankrijk

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Hemel op aarde

Frankrijk


De laatste foto van mijn drieluik over Cordes-sur-Ciel, een vestingstadje aan de voet van de Franse Pyreneeën in het departement Tarn. Het wordt gezien als één van de mooiste (kunstenaars)dorpjes van Frankrijk en tevens de mooiste bastide. Het is een goed bewaard gebleven voorbeeld van stedelijke bouwkunst in de 13e eeuw.

Bovenop de heuvel staat een bastide, een vesting die de plaatselijke bevolking moest beschermen tegen mishandeling en plundering van Katholieken. Het dorpje bestaat uit drie ringmuren, elk met zijn eigen toegangspoort. Het laat duidelijk de groei en ontwikkeling van het dorpje zien. Op het kruispunt van de twee enige rechte straten is een overdekte marktplaats met een 85 meter diepe put die tijdens een belegering de bevolking van drinkwater moest voorzien. In de loop der tijd ontwikkelde Cordes zich tot een welvarende handelsstad wat je heden ten dage kan zien aan de mooie gotische huizen in de hoofdstraat.

Ik heb nog geprobeerd om er achter te komen wat Cordes sur Ciel nu eigenlijk betekent, maar dat is niet echt gelukt De letterlijke vertaling is 'touwen op hemel', maar zelfs met mijn aanzienlijke fantasie kan ik daar niet veel van maken. Iemand suggesties?

Update: met het antwoord van Corrie de Winter ben ik helemaal blij. Op mistige dagen torent het dorp boven het wolkendek uit en lijkt het alsof het in de hemel ligt. Echt een hemels plekje op aarde!