Elzas en Lorraine

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Route des Crêtes

Elzas en Lorraine,
Frankrijk


De Elzas is een regio met een bewogen geschiedenis. Na de verloren Frans-Duitse oorlog moest Frankrijk het gebied in 1870 afstaan aan het nieuwe Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog, bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919, kwam de revanche en werd de Elzas weer door Frankrijk ingelijfd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebied opnieuw bezet door Duitsland en sinds 1945 behoort het weer bij Frankrijk. De mengeling van Franse en Duitse invloeden als gevolg van deze roerige geschiedenis is overal in de Elzas zichtbaar en merkbaar.

In de periode tussen 1870 en 1918 vormde de bergrug van de
Vogezen de grens tussen Duitsland en Frankrijk. In 1914 is door het Franse leger aan de westelijke zijde van de bergrug een weg aangelegd, die alle hoogten (ballons) van het Vogezen massief met elkaar verbindt, de Route des Crêtes. De weg diende voor de bevoorrading van de Franse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Route des Crêtes is een tegenwoordig prachtige route van ongeveer 80 kilometer, die vanuit Col Du Bonhomme over de D148, D61, D430 en D430 naar Cernay, nabij Mulhouse, leidt. Langs de route kom je, naast prachtige natuur, nog veel sporen van de Eerste Wereldoorlog tegen, zoals hier de Franse militaire begraafplaats Cimetiere du Linge nabij de Col du Wettstein.