Elzas en Lorraine

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kapel die iets met je doet

Elzas en Lorraine,
Frankrijk


Er zijn op deze site nogal wat liefhebbers van kerken. Een kerk die ik graag bezoek is de Notre Dame du Haut. Het is een kapel in Ronchamp met een hele bijzondere vormgeving en een schitterende lichtinval. Het licht en de vormen maken dat deze kerk anders is dan alle andere kerken.
De kapel werd in 1954 voltooid en is ontworpen door architect Le Corbusier. Le Corbusier bouwde deze kapel op een heuvel en creëerde hiermee een plek van stilte, rust en geestelijke vreugde. Dit heb ik daar ook echt ervaren toen we er met een vriendin waren die ernstig ziek was. We staken er, tegen beter weten in, een kaarsje op, we zijn niet gelovig, maar door de sfeer van de kapel en de omgeving kwam er rust bij haar. Na het bezoek streken we neer op het gras rond de kerk voor een picknick met uitzicht op het schilderachtige landschap van de Vogezen.
Een bezoek aan de kapel is heel goed te combineren met een stedentrip Bazel, Dijon, Nancy of Strasbourg of een vakantie in de Vogezen. En ook op doorreis naar het zuiden is het zeer de moeite waard om ervoor om te rijden.
Zie eventueel de foto die ik plaatste in maart 2011.