De Loire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jardins du château de rêve!

De Loire,
Frankrijk


Het kasteel van Villandry is gebouwd in Renaissancestijl. Van een vroegere burcht resteert enkel nog een vierkante donjon.
Het kasteel is vooral bekend vanwege zijn prachtige tuinen in 16e-eeuwse stijl. Er zijn een moestuin, een groentetuin, kruidentuin en een bloementuin verdeeld over verschillende terrassen. De tuinen zijn afgezet met groene taxus- en buxushagen.

Het kasteel dreigde in 1906 gesloopt te worden, maar werd van zijn ondergang gered door de Spaanse dokter Joachim Carvallo en zijn Amerikaanse echtgenote Ann Coleman. Carvallo, de voorvader van de huidige eigenaar, gaf zijn carrière op om zich volledig te kunnen wijden aan de restauratie van zijn kasteel: hij wilde het namelijk herstellen in de staat die het in de zestiende eeuw had. Ook de Italiaanse tuinen werden aangepast, zodat ze beter pasten bij de renaissancestijl van het kasteel. Carvallo was een van de eerste kasteeleigenaren die zijn kasteel openstelde voor publiek.

De tuinen zijn werkelijk prachtig en ik kon er gerust een 2-tal uren in rondlopen zonder me te vervelen. Er zijn verschillende terrassen, inclusief een speeltuintje. Ook verstoppertje spelen in dit labyrinth, kan langer duren dan je denkt! :-)

(met dank aan wikipedia!)