Cote d'Azur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hét uitzicht

Cote d'Azur,
Frankrijk


In mijn laatst verschenen roman 'Het Konigszwaard' staat de Franse troonopvolger rond 1700 op exact dit punt en heeft hij hetzelfde vergezicht als op deze foto. Alleen zonder al die jachten.

Het is op het eiland Port-Cros, voor de kust van Hyères en Le Lavandou. De kleine haven ligt in de zomermaanden vol met jachten. Rechts zie je het Fort du Moulin liggen, dat nog steeds bewoond wordt. Ik heb het voorrecht gehad om het eenmaal van binnen te mogen bezoeken, als enige buitenstaander waarschijnlijk, en alleen maar omdat ik er een roman over aan het schrijven was.

Verderop ligt het eiland Bagaud. Vier oude artilleriestellingen uit de 17e eeuw liggen verscholen tussen de struiken en herinneren aan de tijd dat de eilanden een verdediging vormden voor de grote marinehaven Toulon, waar de zonnekoning zijn grote vloot had geankerd. Dezelfde zonnekoning die later Michiel Adriaanszoon de Ruiter zou doden tijdens een zeegevecht en hem daarna alsnog zou eren wegens zijn kwaliteiten.

Het eiland Bagaud is een broedgebied voor zeldzame vogelsoorten en het is absoluut verboden om daar aan land te gaan. Aan de noordpunt van het eiland vindt in de maand september het paringsritueel van adelaarsroggen plaats. Ik ben er een paar keer getuige van geweest. Prachtig gewoon.

Nog verder naar achteren zie je de contouren van het grotere eiland Porquerolles.

Port-Cros is overdag druk omdat het een natuurreservaat is en je er prachtig kunt wandelen. Er zijn maar weinig overnachtingsmogelijkheden dus zodra de laatste pendelboot is vertrokken rond 1900 uur wordt het heel rustig en ben je gewoon onder elkaar. Dan geniet je in het zonnetje van een pastis en heb je het eiland voor jezelf.