Cote d'Azur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De oudste vis

Cote d'Azur,
Frankrijk


Meer dan 5 miljoen jaar geleden was de Middellandse Zee een groot gat waar bijna geen water meer in stond. De zee was opgedroogd. Water uit de Nijl en de Rhône stortten kilometers diep deze leegte in en groeven canyons door de voormalige zeebodem. Er lagen stapels zout van wel 10 meter hoog en er waren nog kleine waterpoeltjes met een hoog zoutgehalte waar weinig soorten in konden overleven. Eén van de sterke vissen die stand wist te houden was dit oranje vlaggenbaarsje.

Toen er ter hoogte van Gibraltar een breuk ontstond duurde het 100 jaar voordat de zee weer gevuld was met water uit de oceanen. Het waterniveau in de wereld daalde met een paar meter om de ruim 5 kilometer diepe zee te vullen.

Het vlaggenbaarsje zwemt nog steeds vrolijk rond als één van de oudste bewoners. Hij gedijt altijd in grote scholen op een diepte van 20 meter. Ik heb er jaren over gedaan om hem eindelijk eens mooi op de foto te krijgen. Op 20 meter heb je minder licht, die vlaggenbaarsjes bewegen de hele tijd, maar eindelijk is het gelukt! Een prachtig prehistorisch dier.