Bourgondie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klein maar fijn!

Bourgondie,
Frankrijk


In Saulieu, een piepklein stadje in de Morvan kun je het museum Pompon vinden. Het museum is gevestigd in het voormalige presbyterium van de kerk en er zijn veel beeldhouwwerken van de kunstenaar François Pompon te zien. Deze kunstenaar die leefde van 1855-1935 is in de leer geweest bij Rodin, hij werd vooral beroemd als beeldhouwer van dierfiguren. In het museum zijn kleinere dierfiguren te zien toen wij er waren stond er een enorme stier op het binnenplein dat aan de kerk Saint-Andoche grenst. (zie foto de Stier van Saulieu op mijn homepage)

Omdat het museum niet zo groot is heb je nog alle tijd om de schitterende kerk te bezoeken. Toen wij er waren in 2005 en 2006 werd de kerk gerestaureerd. Vorig jaar waren wij weer in deze kerk die is gewijd aan de heiligen Andoche, Thyrsis en Felix die in 177 in Saulieu de marteldood zijn gestorven. Aan het begin van de 12de eeuw werd begonnen met de bouw van de huidige kerk, in opdracht van de bisschop van Autun. De bouw werd ca. 1140/1150 voltooid. De kerk is vooral beroemd vanwege de figuratieve kapitelen, die niet zoals in Autun op pilasters zijn geplaatst, maar op halfzuiltjes. En zoals het met kerken gaat is ook deze kerk gedeeltelijk verwoest geweest door oorlogen. In de 14e eeuw door de Engelsen en tijdens de Franse Revolutie raakte de kerk nogmaals beschadigd. Nu in 2010 is de kerk weer open voor publiek na een grondige restauratie.

Ik was hier afgelopen zomer en ik was onder de indruk van het interieur met prachtig bewaard gebleven beelden, (zie eventueel de foto Mantelmadonna op mijn homepage), het doopvont, de prachtige kapitelen en het orgel. Vergeet niet om door Saulieu te dwalen wanneer je hier komt. Eeuwenoude straatjes, markt met streekprodukten op zaterdag, een winkel met de lekkerste kazen in het centrum en Café Parisien waar je op een vriendelijke manier de lekkerste streekgerechten krijgt voorgeschoteld.