Oost Finland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Punkaharju, Finland's nationale landschap

Oost Finland,
Finland


Als je het merengebied van Finland bezoekt, dan is de landtong Punkaharju een echte must. De Finnen noemen het liefkozend hun “nationale landschap” en het is inderdaad een prachtig gebied. De landtong (het Engelse woord “ridge” is eigenlijk een betere benaming) is in vroeger tijden gevormd door kiezelafzetting aan het einde van de ijstijd. Hij scheidt 2 meren van elkaar en is daardoor al van oudsher een belangrijke verbindingsroute. De strook is ca. 7 kilometer lang en aan beide kanten is het water nooit meer dan een paar meter bij je vandaan. In Nederland, dat vol ligt met kunstmatige dijken en zeeweringen, kijken we daar niet van op. Maar in de natuur is dit een bijzonder verschijnsel.

Neem voor de beste beleving wel de oude weg, anders riskeer je een “is dit nu alles”-gevoel. Weg nr. 4792 is de oorspronkelijke route en voert je over de prachtige heuvelachtige landtong via een smalle slingerende asfaltweg, omgeven door hoge pijnbomen. Het is hier echt genieten terwijl het water dan weer in de diepte ligt, en dan weer vlak naast je is.

Op de landtong liggen ook 2 bijzondere culturele plekken: kunstcentrum Retretti en bosmuseum Lusto. Retretti is een galerie in een wel heel speciale omgeving, namelijk door mensenhanden uitgehakte grotten. Er zijn wisselende exposities die zo goed mogelijk gebruik proberen te maken van deze bijzondere ambiance. Je vindt er zelfs ondergrondse waterpoelen en kleine stroompjes. Helaas alleen geopend van juni t/m augustus. Lusto is het nationale Bosmuseum en een staaltje van moderne architectuur en techniek. In het 3D-filmtheater is een indrukwekkende presentatie te zien over het merengebied en de authentieke Finse bossen. Verder is er veel te zien over de houtindustrie en is er een grote verzameling van kettingzagen.

De landtong Punkaharju ligt ca. 27 kilometer ten zuidoosten van Savonlinna en weg nr. 14 en de spoorlijn gaan er (deels) overheen. Weg nummer 4792, ook wel Harjualue genoemd, volgt de oorspronkelijke route en is het meest spectaculair. Je komt hier door vlak na Retretti af te slaan (komend vanaf Savonlinna), of via de afrit naar Lusto. Ongeveer halverwege de landtong komt deze route weer uit op weg nr. 14. Kom je per trein, dan kun je uitstappen bij Lusto of Retretti en in zuidelijke richting langs de weg naar het dorpje Punkaharju lopen. Onderweg zijn er meerdere korte wandelroutes en in de zomer is er een bemande kiosk bij een klein strandje.