Noord Rijnland-Westfalen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Teutoburgerwoud/Externsteine en Gasthaus

Noord Rijnland-Westfalen,
Duitsland


Het Teutoburger Woud is een prachtig wandelgebied, zeker in de herfst, en maar op drie uur rijden van Utrecht. Heerlijk voor een paar dagen weg. Als je er bent neem dan vooral de Externsteine op in je wandelroute, die bizarre rotsformatie met mystieke sfeer en historie.
De Externsteine werden gevormd in de krijttijd (70 miljoen jaar geleden). De Kelten en Germanen zagen deze plek als heiligdom, er werden zonnewendefeesten gehouden en rituelen. In het jaar 9 stopte het Romeinse leger er. Verder is er een fraaie in de rots gekapte christelijke afbeelding uit 1118, en tijdens de jaren 30 probeerde SS-chef Himmler een bedevaartsoord van de plaats te maken. Er heeft door de eeuwen dus nogal wat plaatsgevonden. Tegenwoordig komt men die zich met esoterie bezighoudt er mediteren, rituele healingen uitvoeren ed. Maar je kunt er ook gewoon komen wandelen!

Wil je er in de omgeving overnachten? Een prima accommodatie is het gasthausse Sprenger in Horn-Bad Meinberg, een dorp met historisch kuuroord. Het hotel heeft goede prijs/kwaliteit verhouding en fijne gastvrije sfeer. Mijn favoriete herfstweekendje-weg!