Noord Rijnland-Westfalen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oude testament route

Noord Rijnland-Westfalen,
Duitsland


Onder deze titel presenteren 12 samenwerkende dorpen zich in het Sauerland. Een prachtgebied met vele wandelwegen. Je loopt zo van het ene dorp naar het andere. In de dorpjes zijn mooie vakwerkhuizen te vinden en ieder hoek biedt weer een ander uitzicht, zowel in als buiten de dorpen.
Misschien is het te wijten aan de gevorderde leeftijd van de eerste kerk in het mooie gebied, ten oosten van Sundern, het Oude Testament van de regio Sauerland wordt genoemd. Een andere verklaring is het feit dat de katholieke parochie van twaalf dorpen, verwijzen naar de twaalf stammen van Israël. Misschien heeft het ook een heel andere reden - tot op heden is de oorsprong van deze naam niet echt duidelijk. Wel is bekend het in de 19e Eeuw is ontstaan. En vele verwijzingen naar het christelijke karakter van de regio zijn overal te vinden: zoals beelden van heiligen en de vele kruisen.
In Linnepe is er bijv. het 'Zur Mhule' Waterrad, dat hier vrolijk dag en nacht staat te draaien. Verderop ligt het leuke plaatsje Altenhellenfeld, hier zijn vele mooie wandelroutes eenvoudig te vinden. Op verschillende plaatsen starten de routes, variërend in lengte en zwaarte. Zo kan je langs de Wacholderheide lopen. Die ziet er overigens niet uit als de heide bij ons. Het is meer een veld met wilde, bloeiende bloemen in diverse kleuren. Maar er lopen echter wel een aantal schapen rond die de sfeer compleet maken. Je loopt hoog door de weilanden en dan weer onder de naaldbomen. Hierna zet je weer koers naar het volgende dorp! Een leuke dagtocht als je alle 12 plaatsjes wilt bezoeken.