Duitsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Dagbouwmijn

Duitsland


In Duitsland wordt bruinkool gewonnen. Bruinkool is een fossiele brandstof die bestaat uit plantenresten die in diepe aardlagen tot koolstof en andere scheikundige verbindingen worden omgezet. In een gebied tussen Nederlands Limburg en Keulen liggen drie open dagbouwmijnen die zo groot zijn dat je ze vanuit de ruimte nog makkelijk kunt zien. Grote gaten van wel 10 kilometer breed en op sommige plaatsen meer dan 300 meter diep. Na de voltooiing van de bruinkoolwinning zal het gat dat achtergebleven is gevuld worden met water, waarbij een meer moet ontstaan van 23 km² grootte.

Garzweiler II is 48 km² groot en bevat 1,3 miljard ton bruinkool. De exploitatie is gestart in 2006 en zal naar verwachting tot 2045 duren. Hiervoor zullen 12 dorpen (met 7600 inwoners) verdwijnen. De aanwezige graafmachine is met 106 m hoogte de grootste landmachine ter wereld. Na de voltooiing van de bruinkoolwinning zal het gat dat achtergebleven is gevuld worden met water, waarbij een meer moet ontstaan van 23 km² grootte.

Er zijn verschillende uitkijkpunten gemaakt zodat je op een veilige manier de grote machines aan het werk kunt zien. Je kunt bijna niet bevatten hoe groot de machines zijn. Bij de grondafgravingsmachine die je op de voorgrond ziet staan 2 witte auto´s geparkeerd maar daarvoor moet je wel heel goed kijken.