Duitsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Duitsland image

Playmobil eiland

Duitsland
Europa
Awesomemore

Playmobil eiland

Op 54° 11′ N, 7° 53′ O, zo’n 70 kilometer uit de kust ligt een bijzonder Waddeneiland. Geen enorme zandstranden en duinen, maar rode rotsen die als stenen wachters recht uit zee omhoog rijzen. Wadlopers zul je er niet aantreffen, wel veel goedkope drank en sigaretten.

Helgoland ligt op de weg van onze maidenvoyage. We hebben in Zweden een nieuw jacht opgehaald bij de werf en zeilen over de nog koude wateren langs Denemarken, via Kiel de Noordzee op. Na een nacht bibberen achter het roer, slalommend langs vissersboten en koopvaardijschepen, doemt voor ons een rode rotspartij op: Helgoland.

Het zonnetje schijnt voorzichtig als we de nog glimmende boot afmeren langs 1 van de kades. Wat naschommelend staan we nog geen minuut aan wal als er een hels PIIIIIIIIEEEEPPPTUUUUUUUUT achter ons klinkt. We staan in de weg van een Playmobil autootje dat is volgeladen met (sterke) drank. Achter het stuur zit nog net geen zachtroze glimmend mannetje met een blauw jasje, bloempotkapsel en beentjes die buigen vanuit de kont. Maar voor de rest lijkt het er verdacht veel op dat we zijn gekrompen en een hoofdrol spelen in een nieuwe episode van ‘Honey, I shrunk the kids’ (and released them in either Lego or Playmobil land). Hans Beck kunnen we het helaas niet meer vragen, maar zou het kunnen dat hij stiekem bezig was een levensgroot real life Playmobil themapark te bouwen? Een ‘Truman Show’ op een Duits Waddeneiland?

Op Helgoland zijn andere wetten van toepassing dan in de rest van Duitsland en de EU. Het is een soort belastingvrijstaat. Drank en sigaretten zijn spotgoedkoop. Als we weer aan boord gaan heb ik in mijn linkerhand een fles Baileys en in de rechter een fles die is aangekleed als een sloerie uit een Flodderfilm: een tijgerprint op een zachte stof omhuld de fles. Er hangen ook nog wat gouden koortjes aan. Verder is het verboden om te fietsen op het eiland en rijden er alleen maar elektrische autootjes rond. In combinatie met de gekleurde speelgoedhuisjes aan de kade zorgt dit dus voor het Playmobil gevoel. Sinds 2007 schijnt men ook een politiewagen (op batterijen) te hebben. Er wonen iets meer dan 1000 mensen op het eiland, dat verder overspoeld wordt met pensionado’s en taxfree shoppers.

Na wat eten en dus drinken te hebben gemonsterd, een visje te hebben gegeten en nog een paar keer te zijn opgeschrikt door een plotseling achterop komend elektrisch karretje stappen we weer aan boord van de Kaskalot. Vanavond wordt er storm verwacht, windkracht 7-8 uit een gunstige hoek. Dat wordt een nachtje stampen en droge kaakjes eten. De volgende dag, begin van de middag vormen de kaakjes het fundament waar een heerlijk uitsmijter op landt. Helgoland ligt ver achter ons en voor ons wachten de poppenhuisjes van Amsterdam.

Foto's

a063c.jpg
a063c.jpg
Awesomemore
6fa19.jpg
6fa19.jpg
Awesomemore
6fa19.jpg
6fa19.jpg
Awesomemore
082e5.jpg
082e5.jpg
Awesomemore
082e5.jpg
082e5.jpg
Awesomemore