Noord en Centraal Bulgarije

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vijf redenen om binnenkort naar Bulgarije te gaan

Noord en Centraal Bulgarije,
Bulgarije


1 Het land is goedkoop. Eten en overnachten maar ook levensmiddelen kosten tussen eenderde en de helft van wat wij in Nederland gewend zijn. Voor een fles wijn in de horeca betaal je minder dan bij ons voor een glas. De kwaliteit is zeer goed en menukaart over het algemeen zeer uitgebreid. Over enkele jaren komt de Euro, daar wordt het prijsniveau vast hoger van.

2 Je kunt er uitstekend bergwandelen (mountainbiken en skiën). Vier gebergtes met allemaal hun eigen karakter (Balkan, Pirin, Rila en Rhodopen) bieden voldoende variatie. In de toeristengebieden is er een heel behoorlijke bewegwijzering en infrastructuur. In de zomer is er een uitstekend klimaat met veel minder regen dan in de Alpen. Dan er kun je ook in het hooggebergte (de hoogste pieken halen net de 3000 meter niet) bijna altijd in korte broek lopen

3 Het land heeft in de steden heel goed openbaar vervoer met trams, trolleys en bussen. Langeafstandsbussen en spoorlijnen zijn in ruime mate aanwezig. Bedenk wel dat veel plaatsen maar enkele malen per dag per trein bereikbaar zijn. Taxi’s hebben bijna altijd een meter en zijn zeer betaalbaar.

4 De overvloedig aanwezige orthodoxe kerken, kloosters en ook moskeeën geven het land iets exotisch. Als tegenhanger zijn er ook nog veel socialistische monumenten te vinden. Als het aan veel Bulgaren ligt gaan die nog wel eens de weg naar de slopershamer vinden dus ik vermoed dat er hiervan elk jaar minder zijn.

5 De mensen zijn over het algemeen erg aardig en open maar niet opdringerig. Ouderen spreken soms wat Duits en de jongeren Engels. Bij ons leeft het beeld dat Bulgasrije nogal crimineel is. Daar is in ieder geval voor een toerist weinig van te merken