Noord en Centraal Bulgarije

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tryavna natuurlijke omgeving

Noord en Centraal Bulgarije,
Bulgarije


Tip voor een alternatieve bestemming:
Als ik na een week in de cultuursteden Sofia, Plovdiv en Veliko Tarnovo op zoek ga naar een rustig bergdorp om de laatste dagen van de reis door te brengen, liefst een zonder toeristen, vind ik Tryavna. En dat blijkt een goede keuze te zijn. Een enorm leuke plaats! met een mix van Sovjetbeton en authentiek Bulgaars (oude stijl vakhuizen). Ik vind er originele ambachten, leuke winkeltjes, kerkjes, een stromend riviertje, ruimte voor natuur - berg en boswandelingen - en voor cultuur - enkele kloosters in de omgeving-.
Bulgaren zelf kennen Tryavna voor de schone berglucht en gaan er op vakantie. Voor zover ik weet ben ik de enige buitenlander in het (middelgrote) dorp. Dat bijna niemand Engels spreekt is iets waar je wel tegen moet kunnen!
Ga er met de trein heen (er is een station, stap op in Kazanlak) en je geniet van een fantastische rit door de bergen met passen, tunnels en fraaie vergezichten. Ik verblijf voor 12,50 Euro/nacht in Hotel Tryavna in het dorpscentrum, tegenover het theatergebouw. Alles heel erg sovjetstijl maar een uitstekend hotel, ruim, met congresruimte, Spa gelegenheid, een bar.
Overal in Tryavna zijn terrasjes en goede restaurants. Ik nuttig een uitgebreide maaltijd incl. glas wijn, koffie, dessert voor een bodemprijs van 7 euro. Een liter bier is 1 euro.
Ik blijf drie prettige dagen in het dorp.