Wallonie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cementfabriek

Wallonie,
België


Vanaf de hellingen van het Belgische “Thier de Lanaye” (Thier is een lokaal woord voor helling) heb je een schitterend uitzicht over het landschap. Het gebied maakt deel uit van het grensoverschrijdende natuurreservaat Sint Pietersberg. Een “levend museum van natuur en cultuur” wordt het genoemd. Dat kan ik alleen maar beamen. Jammer dat het uitzicht op meerdere plaatsen bedorven wordt door een fabriek op de achtergrond. Het is het Belgische CBR cementbedrijf, dat gevestigd is in Lixhe, enkele kilometers over de grens bij Maastricht.
In Nederland kwam er een groeiend verzet tegen de activiteiten van cementfabriek Enci, omdat de Sint-Pietersberg steeds verder werd aangetast en de uitstoot van de fabriek de luchtkwaliteit in de stad verminderde. In 2010 is Enci met de overheid, Natuurmonumenten en de omgeving overeen gekomen om de groeve bij de Sint Pietersberg, terug te geven aan de provincie. Deze heeft die meteen “doorverkocht” aan Natuurmonumenten voor het symbolische bedrag van €1,-.
De commerciële winning van kalksteen uit de groeve is dan wel in juli 2018 stopgezet, maar Enci Maastricht sluit niet. Ze betrekken hun kalksteen namelijk nu van dat CBR cementbedrijf in Lixhe. De verdere aantasting van de Sint Pietersberg aan Belgische zijde gaat dus helaas nog steeds door.