Oost Vlaanderen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

820 km bordjes volgen op de verrassende Vlaanderen fietsroute

Oost Vlaanderen,
België


Het zou zo maar kunnen dat binnen 10 jaar Vlaanderen een zelfstandig land is. Op toeristisch gebied is dit eigenlijk al lang het geval. De Vlaanderen fietsroute is daar een mooi voorbeeld van. Het principe sluit aan bij de Nederlands Lange Afstands Fietsroutes. Ook in Vlaanderen zijn de LF-bordjes wit met een groene tekst er op.

Rijden op de bordjes is heel goed te doen maar er bestaat ook een fietsgids met mooie kaarten en uitgebreide informatie over overnachtingsplaatsen.

De route heeft grofweg de vorm van een liggende rechthoek. De bovenkant loopt gemiddeld op zo'n 20 km van de Nederlandse grens De rechter zijkant volgt de Maas. De onderkant loopt bijna op de taalgrens en gaat onder Brussel door. De linker zijnkant volgt de Belggische kust.

Vlaanderen heeft reisreporters heel wat te bieden aan mooie steden en landschappen. Enkele landschappelijke hoogtepunten zijn wat mij betreft het Zoniënwoud onder Brussel. De Vlaamse Ardenen bij Geraardsbeergen en de Belgische kant van de Maas. Interessante stadjes kom je volop tegen langs de route, bijvoorbeeld Tongeren, Kortrijk, Ieper en Damme. Ook de grotere steden Gent, Brugge en Turnhout worden aangedaan.

Door het dichtmazige Belgische treinennet is een beginpunt van de route makkelijk per spoor vanuit Nederland te bereiken.