Luik omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Belgie tip 2, provincie Luik, Verrassend Comblain au Pont

Luik omgeving,
België


Omdat ik België een zeer aantrekkelijk land vind, heb ik besloten over elke provincie (vijf Vlaamse, vijf iWaalse plus de hoofdstedelijke regio) een tip te schrijven.

Comblain au Pont is een plaatsje waar Ourthe en Ambleve samenvloeien. Comblain heeft veel attracties onder handbereik. Als je er enkele dagen wilt verblijven is een combiticket een aanrader. Hiermee kun je een viertal leuke attracties bezoeken.Het museum in het plaatsje zelf is het minste van het stelmet een verzameling locale historie en geologische en archeologische vondsten, waaronder resten van een holenleeuw.

In de grotten rond Comblain verblijven vleermuizen. De Franse naam Chauwve Souris klinkt veel leuker. De vleermuizen zelf mag je niet bezoeken maar het centrum voor de Chauves Souris . Het is bijzonder leuk opgezet. Je begint je rondleiding met blinddoek in een soort spookhuissfeer. Dat maakt het vooral voor kinderen erg spannend. Je komt er ook allerlei wetenswaardigs te weten over deze bijzondere dieren.

In vroeger tijden was er ook een ondergrondse steengroeve in Comblain. Deze groeve kun je nu met een gids bezoeken. Helm op dat hoort erbij. Je ziet onder de grond een aantal diorama’s waarbij uitleg gegeven over de vaak harde omstandigheden waaronder de steenhouwers moesten leven. Het leukste deel van de tour komt als je buiten bent. Daar wordt getoond hoe een carbitlamp werkt (met water erbij). Een slokje sterke steenhouwersdrank vergroot de pret.

De vierde grote attractie is de grotte de l’Abime. Hoewel dit niet de bekendste grot vis heeft hij zeker mooie formaties te bieden. Vaak krijg je bij grotten eindeloze verhalen over stalactieten en- mietem zonder al te veel inhoud. In Comblain doen ze het anders. Daar krijg je vooraf een uitgebreide uitleg over het ontstaan van de grot. Die uitleg in goed verstaanbaar Nederland (je kunt natuurlijk ook Frans kiezen) is ronduit de beste en meest illustratieve die ik ooit over grotten heb gekregen. Alleen daarom al is een bezoek aan de grot de moeite waard. In de grot moet heel wat geklommen worden. Abime betekent niet voor niets afgrond. Het drupt hibehoorlijk. wel voor prachtige formaties gezorgd.

Voor de kampeerders onder ons is vanwege de ligging de camping Le Confluent op het punt waar Ourthe en Ambleve samevloeien een aanrader. Voor anderen zijn er voldoende pensions.

In Comblain kan je ook prima wandelen, bijvoorbeeld naar de rotsformatie Les Tartines.