Hasselt

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maa haa braa kaa!

Hasselt,
België


Maa haa braa kaa! Neen, dit is geen toverspreuk! Ik ga jullie laten raden wat dit betekent. Als je op de 18 de verdieping van de TTwijk staat, prachtig uitzicht over Hasselt, maar met donkere wolken en veel wind rond je oren zal je het snel gaan raden wat ik bedoel.
Waar de gele bus staat is onze GROTE MARKT, tja het is voor interpretatie vatbaar. Ik vind het niet zo groot!
De Virga Jessebasiliek (vroeger Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd) staat op de plaats waar in 1334 een lid van het Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw de Clerkenkapel bouwde. In 1727 werd ze vervangen door een kerk in laat-barokke en vroeg-classicistische stijl.
In 1944 werden de kerk en de aanpalende huizen zwaar geteisterd door een V-1. Het Virga Jessebeeld, dat in het midden van de kerk opgesteld stond, werd nagenoeg ongeschonden vanonder het puin gehaald. De wederopgebouwde kerk werd in 1951 opnieuw in gebruik genomen.
Op 6 mei 1998 verhief Paus Johannes Paulus II de kerk tot basiliek, een eretitel die bijvoorbeeld aan bedevaartsoorden wordt verleend. De eretekens van de basiliek staan op het koor, nl. een conopeum, een parasolvorig baldakijn in rode-gele pauselijke kleuren, en een tintinnabulum, een klokje in een mooie houder. (m.d.a. Wikipedia)