Brussel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lascaux, de Sixtijnse kapel van de prehistorie in Brussel

Brussel,
België


Tot 15 maart 2015 is in het Jubelparkmuseum (Musée du Cinquantenaire) te Brussel een buitengewoon interessante expositie te zien. De beroemde prehistorische schilderingen van de grot van Lascaux zijn daar op ware grootte te bewonderen. De schilderingen zijn niet van echt te onderscheiden omdat de grot qua oppervlak en structuur met behulp van de nieuwste technologie nauwkeurig op schaal is nagebouwd. De afbeeldingen zijn door kunstenaars zorgvuldig gereproduceerd. Het lijkt alsof je er zelf bent.

De grotschilderingen werden in 1940 door 4 jongens in de Dordogne ontdekt. Zij bleken ongeveer 20.000 jaar geleden gemaakt te zijn. Er zijn 900 dieren afgebeeld waaronder oerossen, herten, paarden en bizons en slechts één raadselachtige afbeelding van een mens.
Er komen al gauw honderdduizenden bezoekers naar deze fascinerende ontdekking kijken. Om de rotskunst te beschermen werd de grot in 1963 gesloten. Maar gelukkig kunnen we dankzij replica's nog steeds van deze verbazingwekkende, oude kunst genieten.

Op deze expositie wordt ook getoond hoe de mensen leefden, op jacht gingen, aten en zich kleedden. Er zijn authentieke skeletten en beenderen van uitgestorven oerdieren te zien, o.a. een enorm reuzehert en een reconstructie van een babymammoet met een lange, wollige vacht.

De permanente, gevarieerde collectie van het KMKG vol topstukken is op zich de reis naar Brussel al meer dan waard.

[url="http://www.kmkg-mrah.be/nl/welkom-het-jubelparkmuseum" target="_blank"]www.kmkg-mrah.be/nl/welkom-het-jubelparkmuseum[/url]