To Paris by bike - Brussel
To Paris by bike - Brussel
Brussel
Elke kilometer die ik zuidelijker maakte deed de omgeving veranderen. Geleidelijk aan werd de Nederlandse taal vervormd tot Vlaams, de omgeving groener en het landschap uitgestrekter. In Brussel was het omslagpunt, van Vlaanderen kwam ik in het derde gewest van België en zo werd de Vlaamse taal geleidelijk aan frans.
De eerste avond in Brussel had ik na lang zoeken nog geen couchsurf adres gevonden. Klokslag zes uur gooide ik de handdoek in de ring en ging ik op zoek naar een bed. Na wat rondvragen kwam ik in de juiste richting en na een aantal kilometers met mijn bepakte fiets door het drukke Brusselse verkeer arriveerde ik bij een hostel. Een hostel waar ik tot mijn opluchting een tweepersoonskamer in mijn eentje mocht betrekken. Ineens kon ik intens genieten van de luxe die me voorgeschoteld werd, in mijn eigen penthouse nota bene!
De tweede avond had ik wel een couchsurf adres, bij Wietse en zijn vriendin. Hun appartement was gelegen in de wijk Sint Gilles, een paar wijken verder dan het hostel, waar ik mijn fiets nog had staan. Bij het hostel pakte ik nog een paar laatste wifi mb’tjes mee en zocht ik de weg naar hun appartement. Wat niet al te moeilijk te vinden was vanaf het hostel.
Zo stapte ik weer op mijn fietsje en ging ik richting hun appartement. Man man man wat is het trouwens heerlijk fietsen in Brussel. Ik voel me bijna een soort van god op de fiets hier, je mag letterlijk overal langs met de fiets. Onder ieder verbodsbord hangt een bordje “excepte velo” en de medeweggebruikers laten me overal passeren. Daar maak ik dan ook goed gebruik van, kriskras door het verkeer ben ik op dat moment een van de snelste verkeersdeelnemers van Brussel. Echter zijn er wel sommige stukken met van die oude stenen, wat mijn fiets dan weer wat minder vindt. Met de dunne bandjes stuiter ik over de wegen.
Eenmaal bij het appartement van mijn host aangekomen word ik hartelijk verwelkomt. Het is een stel van ongeveer mijn leeftijd, heerlijk om even met leeftijdsgenoten te zijn en “nederlands” te praten. Allebei waren ze net klaar met hun studie en pas sinds kort waren ze naar dit appartement verhuisd, wat trouwens door een ringetje te halen is. Een prachtig appartement wat qua interieur zo uit een boekje zou kunnen komen.
Omdat ze hier pas net zijn gaan wonen, zijn we met z’n drieën op onderzoek gegaan in de buurt. Lekker op ontdekkingstocht. Uiteindelijk is het een prachtig Belgisch avondje geworden. We hebben gegeten bij “ballkekes” waar ze heerlijke gehaktballen in saus voorschotelen, blijkbaar typisch Belgisch. Na het eten zijn we naar een aantal plaatselijke kroegen geweest om wat heerlijke speciaal biertjes te nuttigen. Onder het genot van deze pilsjes hadden we prachtige gesprekken over de verschillen tussen België en Nederland, de verschillen in België zelf (Vlaanderen Wallonië en Brussel) en over hun eigen bedrijfje.
Sinds kort zijn ze een eigen bedrijf gestart, waar ze met alle liefde over praten. Het bedrijf heet “citizen lab” en is erop gericht om de burger meer te betrekken bij het gemeentelijk bestuur. Een platform waarbij de burger geïnformeerd wordt over de veranderingen in de gemeente en waar ze zelf ook kunnen delen hoe ze tegenover de veranderingen staan. Een nobel idee, al zeg ik het zelf! Een prachtige manier om meer politiek draagvlak te verkrijgen onder de burgers! Iets wat op dit moment nog weleens ontbreekt, kijk op nationaal vlak maar naar ons eigen Oekraïne referendum en bij de buren overzees naar het geweldige Brexit verhaal.
Uiteindelijk keren we terug naar hun appartement en onder het genot van een laatste pilsje en een kaasje voeren we de laatste gesprekken. Niet veel later gaat het licht uit en doe ik voor de eerste keer de naam van de app eer aan en val ik in slaap op een heerlijke bank.