Brugge

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heilig Bloedprocessie

Brugge,
België


Op 13 mei 2010 vond de traditionele Heilig -Bloedprocessie plaats in Brugge. De oudste sporen van de processie gaan terug naar 1291. De eerste vermelding van een stoet vindt men in 1303 waar een Heilig-Bloedommegang werd gehouden. Vanaf 1310 viel deze gebeurtenis samen met de jaarmarkt waardoor de processie een grote groei kende. Vooral Bijbelse taferelen werden opgevoerd maar vanaf de 15e eeuw kwamen daar ook sagen bij. De tegenwoordige processie verwijst
vooral naar Brugge op het hoogtepunt van haar macht in de 15e eeuw.
In 2009 kwam de processie op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriele Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO( bron Wikipedia: link: Wikipedia.org/wiki/Heilig-Bloedprocessie )

Op 13 mei 2010- Hemelvaarstdag- was ik in Brugge. Behalve dat Brugge een prachtige stad is om te bezoeken maakte ik de processie mee. Een processie die ondanks mijn niet katholieke achtergrond een aanrader is om mee te maken. Muziekkorpsen, allerlei groepen volwassenen en grote en kleine kinderen, dieren ( schapen, kamelen, ezels, paarden) afgewisseld met mooie praalwagens beeldden tesamen het hele Bijbelse verhaal uit, geillustreerd door zang, dans en toneelspel. Zo'n anderhalf uur lang genieten.Vooraf was het mogelijk om zitplaatsen bespreken op een tribune of langs de route in de straten. Mijn voorkeur ging uit naar gewoon gaan kijken en dat is prima te doen.
Volgend jaar vindt de processie plaats op 2 juni.